Το γεφύρι της Πλάκας ΗΤΑΝ πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην περιοχή Πλάκα στον Άραχθο ποταμό. Η ιστορία του ουσιαστικά ξεκινά μετά το 1860, όταν η περιοχή αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την χρονιά αυτή καταστράφηκε το παλιό γεφύρι που συνέδεε τα τμήματα εκατέρωθεν του ποταμού. Το 1863, με χορηγία του επιχειρηματία Γιάννη Λούλη, ξαναχτίστηκε εξολοκλήρου από τον μάστορα Γιωργή με καταγωγή από την Κόνιτσα. Το γεφύρι αυτό κατέρρευσε σχεδόν την ημέρα των εγκαινίων της.
Το 1866, έπειτα από εντολή του Σουλτάνου, ξαναχτίστηκε με αρχιμάστορα τον Κωνσταντίνο Μπέκα με καταγωγή από την Πράμαντα. Το κόστος του χτισίματος έφτασε το υπέρογκο για την εποχή ποσό των 180.000 γροσίων.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η γέφυρα βομβαρδίστηκε από τις Γερμανικές δυνάμες. Παρ’ αυτά η γέφυρα άντεξε με μόνο ελαφριές ζημιές. Οι ντόπιοι την επισκεύασαν με τσιμέντο το 1943.
Κοντά στη γέφυρα υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1944 η συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου. Στη γέφυρα διασωζόταν κόγχη όπου οι τεχνίτες είχαν ζωγραφίσει τον προστάτη-άγιο της γέφυρας. Τα τελευταία χρόνια η γέφυρα λειτουργούσε ως αξιοθέατο της περιοχής.
Το γεφύρι ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων.
Το γεφύρι της Πλάκας, αληθινό κόσμημα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς της θέλησης, της αρχιτεκτονικής και του ψυχισμού των κατοίκων.
Κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015